Kasa fiskalna fiskalizacja

Kuchnia polska buduje się w większości na daniach mięsnych. Więc od zabiegu w który stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie wynikiem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno pisać tego, jeżeli mamy pomysł schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia czekamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto myśleć o higienie w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po zrobieniu będzie ono mocne i wygodne. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym nawykiem stanowi jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest toż ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy dokonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół i przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie zorganizowaną przez nas marynatę i będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im niższym ogniu będziemy toż tworzyć, tym dobra. Mięso buduje się w grupie z białka oraz tłuszczu, dlatego za duża oraz piękna temperatura powoduje, że wystaje się ono stare i łykowate. Smażąc je na prostszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zachowa ono naszą soczystość i zapach.